Seurakunnan toiminta 1.6. alkaen

06.05.2020

 

 

            KORONA-AJAN RAJOITUSTEN PURKAMISEN VAIKUTUS SEURAKUNNAN TOIMINTAAN ALKAEN 1.6.2020

 

Jumalanpalvelukseen voi osallistua paikan päällä Sodankylän kirkossa 7.6. alkaen. Seurakunnan pääjumalanpalvelus on useimmiten messu, jonka viettäminen on mahdollista turvavälit ja hyvän hygienian takaavin järjestelyin. Messun toimittava pappi ja suntio ohjeistavat seurakuntalaisia aina ennen jumalanpalveluksen ja ehtoollisosan alkua. Jumalanpalvelukseen osallistumisen edellytyksenä on, ettei osallistuja kanna minkäänlaisia lieviäkään flunssan tai muun tartuntataudin oireita. Myös, jos osallistuminen syystä tai toisesta huolettaa, on parasta jäädä kotiin. Kirkon virsikirjojen käyttö tapahtuu omalla vastuulla ja omasta käsihygieniasta huolehtien. Virret löytyvät internetistä esimerkiksi palvelusta virsikirja.fi, jonka käyttö on suositeltavaa, mikäli mahdollista.

 

Livelähetykset jumalanpalveluksesta loppuvat toistaiseksi, mutta myöhemmin pyritään striimaamaan joitain jumalanpalveluksia tai hartaushetkiä mahdollisuuksien mukaan.

 

Jumalanpalvelukset ja kirkossa tapahtuvat (jumalanpalvelukseen rinnastettavat) kirkolliset toimitukset ovat julkisia tilaisuuksia. Niiden teoreettinen maksimihenkilömäärä on 500 henkilöä, mutta jokaisen kirkon ja kappelin kohdalla on seurakunnan mitoitettava henkilömäärä vastaamaan ajankohtaisia turvavälimääräyksiä. Sodankylän pääkirkkoon voi kokoontua yhteen tilaisuuteen 120 henkilöä ja Unarin kappeliin 30 henkilöä. Mahdollinen jatkojuhla, kuten muistotilaisuus, hääjuhla tai kastekahvit sen sijaan ovat yksityistilaisuuksia, joihin päätee valtioneuvoston määräys 50 henkilön maksimimäärästä. Tämä on otettava huomioon suunnitellessa erityisesti isompia hautajaisia ja hääjuhlia. Yksityistilaisuutta koskevat rajoitukset pätevät niin seurakunnan tiloissa kuin vaikkapa kotona tai muussa juhlatilassa pidettävään tilaisuuteen.

 

Seurakuntatalolla ja Unarin kappelissa on 1.6. alkaen mahdollista järjestää muistotilaisuuksia ja muita juhlia yllä mainittujen henkilömääräsäädösten mukaisesti. Pappi ja kanttori osallistuvat toistaiseksi vain seurakunnan tiloissa tapahtuviin tilaisuuksiin. Harkinnan jälkeen on päädytty myös linjaamaan niin, että toistaiseksi kasteita toimitetaan vain seurakunnan tiloissa, kuten kirkossa ja Unarin kappelissa ja seurakuntatalolla. (Aiemmin toukokuun alussa on yksi tiedote annettu kotikasteiden mahdollisuudesta, mikä nyt ei päde.)

 

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat asiakkaita paikan päällä 1.6. alkaen. Edelleen suositellaan hoitamaan virastoasioita puhelimitse tai sähköpostilla, ellei välttämätöntä tarvetta muuhun ole. Sairaana tai oirehtivana ei voi virastoihin tulla, vaan asiointi tapahtuu silloin puhelimitse.

 

Kesän rippikoululeirit siirtyvät aiemman, koteihin lähetetyn tiedotteen mukaisesti syys- ja joululomalle. Myös 7-14-vuotiaille tarkoitetut lastenleirit pidetään tilanteen salliessa syksyn aikana. Seurakunnan leirikeskus ei ole käytössä seurakunnan omassa toiminnassa tai vuokrattavissa ulkopuolisille ainakaan vielä kesän aikana.

 

Sodankylän vanha ja uusi kirkko pidetään koko kesän ajan suljettuina matkailijoilta. Kirkkoihin on mahdollista tutustua esimerkiksi jumalanpalveluksen tai vanhan kirkon iltahartauden (pidetään juhannuksen jälkeisen viikon keskiviikosta alkaen, keskiviikkoisin klo 18 yhteydessä.

 

Sodankylän seurakunta noudattaa toiminnassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen yhteisiä sekä Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon ohjeita. Ohjeet todennäköisesti vielä päivittyvät ja muutokset ovat mahdollisia. Seurakunta myös tarvittaessa itse tarkentaa tai muuttaa jotain ohjettaan, mikäli tarvetta on. Kaikista muutoksista kuitenkin tiedotetaan niin hyvin kuin se on mahdollista. Kirkkoherranvirastosta p. 0400-190406 voi myös kysyä ohjeita ja neuvoja tilaisuuksien järjestämiseen tai muihin askarruttaviin asioihin. Seurakunnan kotisivuilta www.sodevl.fi löytyy ohjeiden lisäksi tietoja tulevista tapahtumista. Tärkeimmät tiedotteet tulevat myös Sompio-lehteen.

 

 

Ohjeet ja säädökset on annettu yhteiseksi parhaaksemme. Pidetään siis huolta toisistamme ja itsestämme noudattamalla niitä. Jo edellä mainitut askeleet kohti perinteistä seurakunnan elämää tuntuvat nyt hyvältä. On ilo saada pian kokoontua yhteen.

Lämpimästi tervetuloa messuun ja muihin kesän tilaisuuksiin Sodankylän seurakunnassa!

 

Hanna Kuusela kirkkoherra

                 

 

                  

 

                  

 

 

Takaisin

Copyright © 2020 Sodankylän seurakunta